Коледният ден дойде с необичайно високи температури в няколко града в страната, като метеоролозите отчетоха рекордни стойности, пише Дир.бг. 17 градуса показаха термометрите днес в Свищов, което не е рекорд, но времето си беше пролетно.

На Рождество Христово във Варна температурата достигна 18 градуса, което е нов рекорд. Предишният е от 1958 година, когато на Коледа максималната температура е била 17.5 градуса.

Рекорд отчитат синоптиците и за Русе – 19 градуса, предава БНР. Там най-високата стойност на този ден до момента е била от 1967 година – 16.5 градуса.

Подобрен рекорд има и в Шабла, където също са измерени 18 градуса. Там най-високата стойност до момента е регистрирана през 2014 година. Тогава температурата на Коледа е достигнала 16°.

Най-топлият коледен ден отчитат метеоролозите в Монтана, като това е най-високата температура в страната, която е измерена днес.

В 15.30 часа термометрите са показали 22,5 градуса, което е рекорд за града на Рождество Христово, съобщиха от Хидрометеорологична обсерватория – Монтана.

Примамени от топлото време навън излязоха много хора, паркове и градини се оживиха и въпреки приготовленията за празничните трапези, улиците се изпълниха с минувачи.

65-годишен температурен рекорд падна и в Хасково днес. Там бяха измерени 22,2 градуса по Целзий, което е и най-високата стойност за декември, регистрирана някога, съобщиха дежурните от хидрометеорологичната обсерватория.

Досега най-топло е било на Рождество Христово през 1958 година, когато живакът е стигнал 17,8 градуса, сочи справката от станцията. Метеоролозите допълниха, че необичайно високите температури за сезона ще продължат и в следващите два дни.

Необичайно високи за Коледа температури отчетоха в 14 часа и във Видин, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора – 21 градуса.

Утре също ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Дневните температури ще останат високи и максималните ще бъдат предимно между 14 и 19 градуса, в София – около 14 градуса. По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще бъдат между 13 и 17 градуса. Температурата на морската вода ще бъде 8-10 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен до силен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 13 градуса, на 2000 м – около 7 градуса.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.