Отличени деца и юноши в литературния конкурс „Вълшебното перце“ получиха лично наградите си в студиото на „Хоризонт“ и в ефира на предаването „Закуска на тревата“ на 23 декември, предаде БНР.

В празничното издание на радиоиграта „Деца четат поезия в ефира на БНР“ гостува Мария Христова – 16 г., ученичка в 10 кл. на Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин – Кирил философ“ в София, която получи Първа награда във възрастова група 14 – 19 г. за стихотворението „Златисто кафяво“.

Поощрителна награда за стихотворението си „Манастирът“ получи Кристиянна Пламенова, на 14 г., ученичка в 9 Френска езикова гимназия, гр. София.

Грамота за най-малък участник за стихотворението „Венера“ беше връчена на Момчил Милушев на 10 г., от гр. София, грамота за най-малка участничка за стихотворението „Есен“ взе Сианна Стоева – 8 г., също от София.

Началото на конкурса за авторски стихове, написани от деца и юноши „Вълшебното перце“ беше поставено през 2022 г, по случай 24 май, Денят на българската култура и славянската писменост. Той се организира от редакцията на списание „Аз съм българче“ в партньорство с предаването „Закуска на тревата“ по програма „Хоризонт“ на БНР. С него общественото радио продължава подкрепата си за деца и юноши, които обичат не само да рецитират стихове, но и пишат поезия, като им дава поле за изява и развитие.

Наградените творби звучаха от януари до ноември тази година в ефира на предаването „Закуска на тревата“, прочетени от малките ни приятели в радио играта „Деца четат поезия в ефира на БНР“ всяка събота преди новините в 8 ч.

В края на 2023 година бяха обявени и финалистите на втория сезон на „Вълшебното перце:. Те бяга отличени от жури в състав: поетът Атанас Звездинов, поетесата Лили Спасова и Светлана Дичева, писател и журналист от програма „Хоризонт“.

Наградите вече пътуват към финалистите.

Ето и пълния списък на наградите в поетичен конкурс „Вълшебното перце“- втори сезон:

Голямата награда – „Какво е морето“ – Алис Добрева – 9 г., ОУ „Антон Страшимиров“, гр. Бургас.

Възрастова група 7 – 13 г.:

Първа награда – „Промени“ – Огняна Илиева – 10 г., Литературен клуб „Иноватори е действие“, гр. Враца

Втора награда – „Където теб те има“ – Цветослав Йорданов – 12 г., Литературен клуб „Иноватори е действие“, гр. Враца.

Втора награда – „Докосване““ – Рая Симеонова – 12 г., Литературен клуб „Иноватори е действие“, гр. Враца.

Трета награда – „Мързеливото тролче“ – Боян Тасев – 11 г., Училище „Цар Симеон“, гр. Варна.

Поощрителна награда – „Манастирът“ – Кристияна Пламенова – 13 г, НЧ „Добри Чинтулов – 1935“, гр. София.

Възрастова група 14 – 19 г.

Първа награда – „Златисто кафяво“- Мария Христова – 16 г., НГДЕК „Св. Константин – Кирил философ“, гр. София

Втора награда – „Под небето“ – Симона Стефанова – 14 г., гр. Левски

Трета награда – „Логика без логика“ – Александра Павлова – 16 г., гр. Свищов

Поощрителна награда – „Съдбата на писателя“ – Биркан Бейзат – 15 г. СУ „Васил Левски“, гр. Дулово.

Грамота за най-нестандартен изказ: „Сестра“- Леана Цури – 9 г.,- 3 ОУ „Димитър Талев“, гр.Благоевград.

Грамота за най-малък участник – „Венера“ – Момчил Милушев – 10 г., гр. София.

Грамота за най-малка участничка – „Есен“ – Сианна Стоева – 8 г., гр. София.

Наградите, които получиха участниците включват книги, избрани броеве от списание „Аз съм българче“, книжка с помагало по авторско писане, дискове с българска народна музика на БНР и сувенири от радиото.

Поздравяваме участниците за чудесното представяне и желаем успех в следващите издания на Литературен конкурс „Вълшебното перце“!

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.