150 се включиха във веломаратон, организиран от ДГ „Радост“ тази вечер, в Деня на безопасността на движението по пътищата – 29 юни, който се проведе под надслов “Пазете децата, те нямат спирачки!”. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.

Събитието е част от проявите, посветени на 50-годишнината на ДГ „Радост“, която бе организатор на маратона.
Маршрутът от Пожарната служба до Корпус Юг беше изминат от близо 150 водачи на безмоторни превозни средства, като велосипеди, триколки, тротонетки и др., както и от пешеходци. В края на инициативата, участниците бяха поздравени от кмета Генчо Генчев, който преди това даде старт на маратона и от Силвия Иванова, директор на детската градина. И двамата подчертаха колко е важно да бъдем отговорни на пътя и да пазим, както своя живот, така и живота на всички.
Децата получиха светлоотразителни гривни, а възрастните светлоотразителни ключодържатели.

Денят на безопасността на движение по пътищата се отбелязва за четвърти път в нашата страна. През 2019 г., с решение на Министерски съвет, датата 29 юни е определена за единна дата за страната ни. Избрана е не случайно, тъй като черната статистика показва, че летните месеци юли и август са най – тежките по отношение на смъртните случаи на пътя. Много от инициативите целенасочено поставят фокус към най-уязвимите групи – децата и младежите. По данни на СЗО, нараняванията при ПТП в световен мащаб са водещата причина за смъртност във възрастовата група от 5 до 29 години. Първостепенен приоритет за Държавната агенция по безопасност на движенията по пътищата e подобряване на обучението по безопасност на движението – като то да започва от най-ранна възраст и да продължава през годините.