В Свищов почетоха паметта на Александър Божинов по случай 146 години от рождението му. Това съобщиха от Дирекция Култура и културно наследство.

Бяха поднесени цветя на плочата, намираща се върху къщата, където е живял.

Александър Божинов е български художник, публицист и писател, един от авторитетите в областта на карикатурата и илюстрацията.

Роден е на 24 февруари 1878 г. в Свищов. Завършва живопис в София, а след това учи в Мюнхен, Германия. Известно време редактира хумористичния български вестник „Българан“. Публикува карикатури във „Вечерна поща“ и в „Камбана“. След 1929 г. е избран за дописен член на БАН, а след 1939 г. и за редовен член.

Александър Божинов е смятан за основател на карикатурата като изкуство в България. Неговите карикатури се отличават с разнообразните си теми и остроумния текст. Едни от най-популярните му произведения в карикатурата са срещу личния режим на Фердинанд. Редовни герои в карикатурите на Александър Божинов са Пижо и Пендо, които по това време са се превърнали в постоянни герои на народното творчество.

Александър Божинов пише стихове и фейлетони, а в края на кариерата си и художествена критика.

Умира на 30 септември 1968 г.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.