Възпоменателен ден по повод 126 години от гибелта на Алеко Константинов се проведе днес в Свищов и София, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.

По повод 126 години от убийството на Алеко Константинов, на 11 май община Свищов организира възпоменателен ден, който бе отбелязан едновременно в родния град на писателя в Свищов и на гроба му в София. Точно в 11.00 часа, пред паметника на Щастливеца в крайдунавския град и на Централните софийски гробища се събраха признателни граждани, представители на общинското ръководство и различни институции, които изразиха своето преклонение пред големия български писател, адвокат и общественик.

В родния град на Щастливеца, директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов произнесе възпоменателно слово, в което подчерта, че неумиращ е нравственият облик на Алеко и дълбокото убеждение, че над всички идеали стои един единствен, върховен идеал – „Да не изменяме никога на себе си и на оная съвест, която носим у себе си!“. Той допълни още, че днес сме спрели пред паметника, който в своето ежедневие често подминаваме, за да се вслушаме в укорителния глас на Щастливеца, да се порадваме на веселия му смях и да си спомним за светлата му личност. Росен Маринов завърши словото си с думите: „Този паметник ни напомня за него – да не забравяме мъдростта, с която живя и идеалите, които ни остави. Дълбок поклон пред живота и делото на Алеко Константинов!“.