Александър Пантелеев е ученик в 12-ти клас на СУ “Николай Катранов”. Алекс е позитивно, усмихнато и много трудолюбиво момче! Преди 4 години започва да помага на своя дядо в село Морава с отглеждането на пчели, разказват от гимназията.

Младежът разказва:
„Когато бях по-малък, дядо ми имаше 100 кошера, които гледаше дълги години, но в един момент бяха натровени и за него пчеларството приключи, но преди 4 години аз проявих интерес към тези малки крилати насекоми, започнах да изучавам пчеларска литература и така в продължение на 1 година, изчетох много книги, като всяка по няколко пъти. След това започнах на практика да работя на пчелина с двата останали живи кошера, а запознавайки се отблизо с пчелите ги заобичах- при тях има ред, разбирателство и неуморен труд. Малко след това дядо почина и остави пламъка на пчеларството в душата ми, започнах да реставрирам стари кошери с изгнили крака, дъна и т.н.. Отрязвах негодните части, приготвях нови от дъски, с помощта на циркуляр, грундирах ги и ги боядисва. Всичко отне страшно много време. Вече 2 години отглеждам пчеличките, като увеличавах броя семейства чрез направата на пчелни отводки (нови пчелни семейства), купувах си също отводки, пчелни майки, рамки, восъчни основи и така постепенно увеличих от 2 семейства, до 23 пчелни семейства, като имам планове за развитие до около 100 кошера. Всичко изисква много труд, знания и време!

От 2 години ходя по 2 пъти на седмица на село, но за мен всичко си заслужава, когато чуя жуженето на пчелите и щом ги видя се прехвърлям в друга реалност. Те ме учат на любов и най-вече на отговорност и задължения. Карат ме да се чувствам полезен на природата и на света!

Сега подготвям ново увеличение на пчелина, ремонтирам и боядисвам кошери, кова рамки, обтелвам ги и залепям восъчни основи, събирам парите от продажба на мед , за да си купя отводки пролетта и така ще е следващите няколко години. Няма да оставя пчелите на произвола, третирам ги с биологични препарати против вароатоза, подсилвам имунната им система с билки и витамини, осигурявам им вода, като им пълня поилка, която капе и се стича по дървена дъска, подхранвам ги пролетно и есенно за подбуждане на яйценосната дейност на пчелната майка.
Вадя пчелен мед, събирам прополис в мрежи за събиране на прополис и също претопявам восъчни пити за събиране на восък. „

Призивът от СУ “Н. Катранов” е да подкрепим Алекс, като всеки, който има интерес да си закупи мед или прополис от него!

От училището осигуряват помощ на Алекс в изготвянето на цялостна маркетингова концепция, сайт, лого, брошури и всичко, което му е необходимо, за да стартира и разгърне своя бизнес.

Нека заедно помогнем на едно свищовско момче да сбъдне своята мечта!

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.