31 курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ премериха сили с по шах с трикратния световен шампион за деца Теодор Тутеков, съобщиха от пресцентъра на Висшето училище. 11-годишното момче игра едновременно с всички и загуби единствено от курсант-старши сержант Давид Варадян. Реми с малкия шампион постигна курсант Николай Донков.
Уменията си с него премериха и двама офицери. Тутеков беше победен  от подполковник Константин Стефанов, който е доцент в департамент „Езиково обучение и физическа подготовка“. „Шахът е играта, която развива мисълта и затова много се радвам, че толкова много курсанти се включиха в този сеанс. Целта ни е да популяризираме играта сред нашите обучаеми и се надявам, че след днешния ден, сме постигнали това“, каза началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, който откри демонстративния сеанс, а след това връчи грамотите и купите на най-добре представилите се.
Шести завърши курсант – младши сержант Радостин Димитров, на пето място е курсант сержант Венцислав Сакарев, а на четвърто – курсант -младши сержант Иван Великов.
За смелостта си да се изправи срещу 33-ма играчи, петокласникът от ОУ „Иван Вазов“ в Горна Оряховица Теодор Тутеков получи монета на НВУ. Началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов връчи монети на НВУ и на двамата треньори на Теодор в шахматен клуб „Асеневци“ – ммж Цвета Галунова и фм Даян Нинов. Те също се включиха в играта, което я направи още по-сложна за курсантите, а и за малкия гросмайстор.
Демонстративният шахматен сеанс беше посветен на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата и беше организиран от Войсковия университетски спортен клуб „Васил Левски“, чийто председател е зам.-началникът на Военния университет полк. Георги Крайнов.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.