Близо 100 украински граждани вече намериха убежище в Свищов. Повечето от тях са майки с деца, бягащи от войната. Кореспондентите ни в града разказват, съобщава ТВ Европа. 
Альона Стоянова тръгнала от Одеса към България сама с трите си деца. Оставила близките си в Украйна. Разказва, че последните дни били страшни и напуснали страната за да се спасят.
Вчера в Свищов пристигнаха два автобуса с банатски българи и техните семейства. Сергей Кунев идва от Одеса заедно с съпругата си, майка си и трите си деца.
Момче на 21-години било транспортирано по спешност в столична болница веднага след пристигането си в Свищов. Нуждаел се спешно от хемодиализа. Друг пътник от автобусите също получил медицинска помощ, тъй като изпаднал в неврологична криза.
Пристигналите украински граждани вече са настанени в социални жилища в Свищов и в хотел в близкото село Царевец. А общината започна дарителска кампания за набиране на стоки от първа необходимост, кухненска посуда и хигиенни материали.
Десетки хора вече откликнаха на призива на свищовската община и са готови да предоставят жилищата си за настаняване на бежанци безвъзмездно.

ВИДЕО ТУК