Над 100 свищовлии, преобладаващо млади хора, се събраха на мирен протест пред Съдебната палата в града с искане за справедлива присъда за Георги Г., нарязал над 400 пъти 18-годишна, видя Актуално Свищов. Към събралите се присъединяваха непрекъснато хора. Организацията за събирането в Свищов бе изцяло в социалната мрежа.

Над 40 града след 18 часа се събраха мирни протести под надслов „Не на насилието НАД ЖЕНИ“, организиран от социалните мрежи.

Поводът е бруталният случай на насилие над 18-годишната Дебора от Стара Загора. Протестиращите настояват за справедливо наказание на насилника Георги Николаев.

Ето какво коментира пред „Новините от града на Щастливеца – такива, каквито са“ един от организаторите на протеста в социалните мрежи, Емилия Цветанова:

Причината да сме тук е да се чуе гласа на народа, гражданската позиция за всички – за работеща съдебна система. Крайно време е реформите да бъдат налице и да се случи съдебната реформа. Всички като този ходят на свобода, да получат заслужени наказания.

Днешното решение за арест на насилника не е окончателно. Поводът е лош да се надигне гражданското общество. Това не е крайно решение на съда, трябва справедлива присъда за деянието.

Протестът не е политически, не е оцветен с партийно – всички са тук да защитим пострадалото момиче и да се вземе справедливо решение.