На летището в София пристигна 10 тона хуманитарна помощ от Великобритания за бежанците от Украйна – по проект „Ръце през небето“, съобщи БНТ.
Помощта е първи етап от проект, иницииран от шестгодишната Мадисън Мани-Бейкър и нейния баща Марк Бейкър, а партньори в начинанието са БЧК и Асоциацията на българската авиационна индустрия. Баща и дъщеря кацнаха в София в късния следобед, за да предадат лично събраните помощи. Първият хуманитарен полет е осъществен от българска авиокомпания.
На местно ниво „Ръце през небето“ се представлява от председателя на Асоциацията на българската авиационна индустрия Тодор Иванджиков и от Лидия Мартин, директор „Хуманитарна помощ“.
Помощта се изразява основно в детски принадлежности, като памперси, столчета за кола и други. Част от помощта ще бъде разпределена и за България, а останалата част ще се транспортира до Украйна.
Марк Бейкър посочи, че една от целите е да се подпомогне страната ни в грижата за украинските бежанци. Той заяви, че децата са бъдещето на утрешния свят и добави, че те трябва да бъдат видими и чути от възрастните.
Идеята на проекта е да се подпомогнат също и държавите, които са близо до Украйна, защото именно те поемат основния бежански наплив. От организацията обмислят да подготвят още хуманитарни полети до горещи точки по света в помощ на децата.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.