Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент одобри предложението на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков за създаване на европейски норматив за обработка на тежкотоварни автомобили на ГКПП от 1 минута, пише вестник Труд. Разпоредбата, която се отнася само за регистрирани в ЕС камиони, пресичащи европейска граница, получи мнозинство при гласуването, съобщиха от кабинета на Новаков.
Предстои разпоредбата да получи одобрение в пленарна зала на ЕП през следващата седмица, а след това предстоят междуинституционални преговори между Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисията. Там предложението трябва да получи одобрението и на държавите-членки, където България ще бъде представена от съответен министър или посланик.
Текстът получи широка подкрепа от почти всички политически групи в Европейския парламент, като значителен принос за събраното мнозинство от Социалистите и демократите и групата на Обнови Европа имат съответно българските представители Петър Витанов и Илхан Кючюк.
Идеята, за която бяха събрани 44 278 подписа, бе лансирана от Андрей Новаков през септември 2022 г. в Русе, където проблемът с опашките от камиони за международен превоз е особено концентриран. Законодателната разпоредба би се прилагала на редица гранични пунктове в България – Видин, Русе, Кулата, Илинден, Ивайловград, Маказа, Златоград, Сомовит, Лом, Оряхово, Силистра, Кардам, Крушари, Кайнарджа, Дуранкулак и Свищов.
По време на разискванията през последните седмици многократно бе подчертано значението на поправката и тежестта на проблема, който коства значителни щети на превозвачите, шофьорите, околната среда и живущите в пограничните региони. В момента времето за обработка на един камион е около три минути на най-натоварените пунктове и ако бъде прието предложението в този вид, то би довело до значително намаление на времето за чакане.
Андрей Новаков е евродепутат за втори пореден мандат. Сектор „Транспорт“ заема важно място в работата му, като в годините досега той се ангажира трайно със защита на националния интерес и позицията на българските шофьори в дебата за европейското законодателство „Пакет Мобилност“. Новаков е също координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие и участва в още три парламентарни комисии – Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен контрол (CONT).